Hazi

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down

Hazi

Témanyitás  atomboy on 2009-05-10, 12:47

Sziasztok,

Leirna valaki a hazifeladat(ok) pontos leirasat?
Amit felrajzolt a tablara, emlekeztet a tili-toli nevu jatekra. Pontosan olyat kell csinalni, vagy mondott valami konkretumot? Illetve nehany tippet, hogy oldjuk meg?

Mas: Hogy lesz a vizsga?

atomboy
Admin

Hozzászólások száma : 100
Age : 34
Location : Szeged
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.atomboy.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-10, 19:32

A feladat: egy grid layoutra gombokat kell rakni, egy helyet üresen hagyva. A gombok legyenek számozva. Ha a user egy olyan gombra kattint ami szomszédos az üres hellyel, akkor az a gomb kerüljön az üres pozicióba.

Vizsga: az órai gyakorlatok alapján egy egyszerűbb (pontosabban nem tudom megmondani hogy milyen jellegű) program elkészítése. A rendelkezésre álló idő egy óra lesz.
Elméleti rész is lehetséges.
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  Zoole on 2009-05-10, 23:10

Srácok valaki felrakná az órai anyagot nem tudtam ott lenni ez így gáz lesz úgyérzem.

Zoole

Hozzászólások száma : 54
Registration date : 2008. Oct. 02.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-11, 00:16

Én sajnos most nem jegyzeteltem semmit Sad

Az óra anyaga kb a könyv 160. oldalig tartott, gyakorlati feladaton bemutatva.
JBuildert használtunk, amit a tolnai.ini.hu-rol le lehet tölteni (/tolnai/Seged_anyag/Java2 - ProgTech/install mappából a jb2005_fnd_windows.zip és a jb2005_fnd_docs_windows.zip, és ebben a sorrendben kell öket installálni).

Először beszélt kicsit az osztályok öröklődéséről és az interfészekről (könyv első fejezete és környéke).
Az óra többi részében a Swing-ről és az AWT-ről volt szó, amik lehetővé teszik hogy javaval grafikus felhasználói felületet készítsünk.

Egy ehhez hasonló programot készítettünk el lépésről lépésre: http://pastebin.com/f6ec42c64
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  atomboy on 2009-05-11, 12:39

Szoval Tili Toli nevu jatek.

De nem mondta, miket erdemes felhasznalni? Tombot vagy ilyesmit?
A gombok szepen mutatnak felsorakozva, nincs otletem, hogy rakjam az adott gombot a mellette levo ures helyre.

atomboy
Admin

Hozzászólások száma : 100
Age : 34
Location : Szeged
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.atomboy.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-11, 17:02

Tipp:
A gombokat egy GridLayout menedzseli. A gridnél adott a sorok és az oszlopok száma (a linkelt doksiban nézd meg a GridLayout osztály konstruktorait).

Pl:
Kód:
Container contentPane = getContentPane();

// a tartalom panel elrendezését GridLayout-ra állitjuk,
// sorok száma 3, oszlopok száma 4
contentPane.setLayout(new GridLayout(3, 4));

// van tehát 12 mező
// hozzáadunk 11 gombot
for (int i = 0; i < 11; i++) {
    contentPane.add(new JButton());
}

Ekkor a panel elrendezése:
0 1 2 3
4 5 6 7
8 9 10
A Container osztálynak amelybe a contentPane tartozik, van egy getComponent(int n) metódusa, amely a konténerben tárolt n-edik komponens referenciáját adja meg. A 10. helyen levő gombot tehát így kaphatjuk meg:
Kód:
// a getComponent() általános Object tipusú objektumot ad vissza,
// de nekünk JButton kell, ezért rákényszerítjük a JButton osztályt
// lásd könyv 2. fejezet
JButton button = (JButton)contentPane.getComponent(10);
Ez csak akkor igaz ha a tartalom panelen csak a puzzle gombok vannak, ha más is van akkor az eltolja a komponensek indexét (ezért jobb is egy külön JPanel-re rakni a gombokat, és azt adni a contentPane-hez, én most az egyszerűség kedvéért adtam a gombokat közvetlenül a contentPane-hez).

A getComponent()-ban 0-tól 11-ig hivatkozhatsz a komponensekre, ez egy egy dimenziós tömb, de mivel azt is tudjuk hogy hány sor és oszlop van, ezért innentöl már ki lehet sakkozni hogy az adott pozicioban (pl 2. sor 3. oszlopában) lévő komponenst milyen indexen találod (6).


A hozzászólást gab összesen 3 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2009-05-11, 17:22-kor.
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-11, 17:17

Zoole írta:Srácok valaki felrakná az órai anyagot nem tudtam ott lenni ez így gáz lesz úgyérzem.

Eszembe jutott még pár dolog a JBuilderrel kapcsolatban amik nekem nem voltak triviálisak.

Ha programot akarsz vele készíteni akkor ugye egy új projectet kell indítani.
Amikor először fordítod és indítod a programodat, akkor előtte a Project menüből Make Project-et kell csinálni (vagy ctrl-F9-et nyomni).
Ez után vmelyik menüből (nem emlékszem) a Run-nal lehet futtatni (vagy F9). Az ekkor megjelenő dialógusban a Browse gombbal ki kell választani egy listából a main() metodust tartalmazó osztályt (ekkor még vszeg ez az egyetlen osztály amit megírtál, szoval nem lesz nehéz megtalálni).
Ezek csak az első futattatásra vonatkoznak, később egy egyszerű Run és már fut is a progi (vagy írja a fordítási hibákat).
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-12, 17:15

Még egy tipp a házihoz:
Az üres mező fenntartásához érdemes egy láthatatlan gombot használni. Nekem legalábbis máshogyan nem sikerült üres mezőt létrehozni a grid belsejében.
button.setVisible(false);
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  Füfü on 2009-05-13, 21:16

Elméleti síkon énis pont így akartam. A JPanel viszont nagy segítség az indexek figyelésében.
Köszi.
avatar
Füfü
Admin

Hozzászólások száma : 158
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gdfszkk.nice-forum.net

Vissza az elejére Go down

Jbuilder

Témanyitás  djmorphy on 2009-05-14, 12:53

Hali! Ne haragudjatok, hogy ebbe a témába írok de nem akartam csak egy kérdés miatt újat nyitni. Szóval az a gondom, hogy Windows 7-em van és a Jbuilder-t nem birom feltelepíteni. Esetleg tudnátok valami hasonló programot mondani? Próbáltam a Netbeans-t de az nem jött be mert egyszóval nem az erősségem a programozás Embarassed (enyhén fogalmazva Crying or Very sad) és kedvem sincs leülni agyalni azon, hogyan kell használni a netbeanst Cool Valami kis egyszerűt mint a Jbuilder. Vagy jobb, hogyha leülök agyalni? What a Face Smile

djmorphy

Hozzászólások száma : 5
Registration date : 2009. Mar. 09.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  gab on 2009-05-14, 18:12

Szia. Nyugodtan nyiss új topikot ha úgy látod jónak. Úgy késöbb könnyebb megtalálni az infot.

Én csak egy hasonló programról tudok: Eclipse. Ez is elterjedt, tehát biztosan jól használható, de nem hiszem hogy a NetBeans-nél egyszerűbb lenne. Én még nem használtam.

A NetBeans-ről készítettem egy leírást: http://gdfszkk.nice-forum.net/java-es-javascript-f10/netbeans-alapok-t73.htm remélem segít elindulni.
avatar
gab
Admin

Hozzászólások száma : 199
Registration date : 2007. Dec. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése http://gabs.no-ip.org/

Vissza az elejére Go down

Re: Hazi

Témanyitás  Sponsored content


Sponsored content


Vissza az elejére Go down

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.